sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Agenda: Inspiratiesessie: ontdek uitdagingen en opportuniteiten van circulaire economie

« Naar agendaoverzicht

Tegen 2050 leven we met 9,7 miljard mensen op de aarde. Dit betekent meer consumptie en dus ook meer productie. Maar daardoor komen het klimaat en de natuurlijke grondstoffen nog meer onder druk te staan. Sommigen opperen dat circulaire economie een uitweg biedt, maar wat betekent dat concreet?

 

Risk&Race: circulair innoveren is kinderspel
In een circulaire economie gaat niets verloren en wordt alles hergebruikt. In de plaats van telkens opnieuw grondstoffen uit de aarde te halen, worden materialen uit afgedankte producten opnieuw als grondstof gebruikt. Maar circulaire economie gaat over veel meer dan enkel recycleren. Alle goederen en productieprocessen moeten worden herdacht. Cruciale factoren zijn onder andere slim design, levensloopverlenging, herbruikbaarheid, demonteerbaarheid voor herstel en vervanging …

Het circulaire denken is niet alleen een engagement voor ons klimaat, het biedt ook kansen voor jou als ondernemer. Grondstoffen efficiënter gebruiken en materialenkringlopen sluiten, dat levert voordelen op. Partnership en co-creatie met klanten, leveranciers of andere stakeholders is hierbij cruciaal. 

Welke verdienmodellen hanteren we in deze nieuwe vorm van handelen? Hoe ga ik in de toekomst om met grondstoffen? Waar haal ik mijn grondstoffen vandaan? Welke strategische vraagstukken moet ik beantwoorden in deze transitie? Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Speel samen met gastspreker Lenja Doms het Risk&Race-bordspel en ontdek hoe duurzaam ondernemen en winst creëren hand in hand gaan. 
 
Programma
12.00 tot 13.00 u:    Ontvangst met broodjes
13.00 tot 17.00 u:    Risk&Race-spel: van een lineair naar een innovatief circulair businessmodel
 
Over de spreker
Lenja Doms werkte als freelance business developer voor verschillende circulaire startups waarbij ze steeds het commerciële luik op zich nam. Cruciaal in de circulaire economie is namelijk de commerciële haalbaarheid van een onderneming. Ondertussen stapte ze mee in W.R.YUMA uit Antwerpen, een jonge startup die zonnebrillen maakt van plastic afval. 

 

Alle info en inschrijven: https://www.voka.be/activiteiten/inspiratiesessie-ontdek-uitdagingen-en-opportuniteiten-van-circulaire-economie-0