sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Agenda

14-02-2023

Infosessie - Milieuwetgeving zonder geheimen

» Klik om verder te gaan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Duurzaam aankopen

Zowel kleine, middelgrote als grote ondernemingen hebben er alle baat bij om op een duurzame manier te produceren en aankopen te verrichten. Duurzaam aankopen is onlosmakelijk verbonden met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van een onderneming of een organisatie, en dus ook met haar MVO strategie. Duurzame producten hoeven niet per se duurder te zijn. Rekening houdende met de levenscyclus van het product kunnen duurzame aankopen zelfs tot besparingen leiden.

 

Wil ook u duurzaamheid integreren in uw strategisch aankoopbeleid, leg dan minimale duurzaamheidseisen op aan uw leveranciers, gebaseerd op drie pijlers: sociaal, economisch en ecologisch. Daarmee investeert uw bedrijf niet alleen in de uitbouw van een duurzame economie maar tevens ook in de gezondheid van uw medewerkers.

 

Enkele tips voor u eraan begint:

  • Start steeds met een behoefteanalyse om overconsumptie tegen te gaan en het aantal verschillende aangekochte producten beheersbaar te houden: welke producten hebt u echt nodig en welke kunnen eventueel geëlimineerd worden.
  • Focus bij de implementatie van een duurzaam aankoopbeleid om te starten op een bepaalde productgroep en breid daarna langzaam uit: je kunt niet alles tegelijk aanpakken!
  • Leg voor jezelf en jouw organisatie vast wat belangrijk is binnen duurzaam aankopen: ligt de focus voor jullie eerder op 'fair trade' of 'streekgebonden' of 'arbeidsomstandigheden' of 'milieu-impact van het productieproces' of... Producten vinden die optimaal scoren op al die criteria, zijn immers onvindbaar!

Voor meer info en advies: neem gerust contact op via mik@voka.be