sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Agenda

14-02-2023

Infosessie - Milieuwetgeving zonder geheimen

» Klik om verder te gaan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Feed Food Health Campus in Tienen kleurt groen

POM Vlaams-Brabant is bezig met de aanleg van groenzones op de Feed Food Health-campus in Tienen. De Feed Food Health Campus bestaat uit een wetenschapspark en een hoogwaardige bedrijvenzone en is voorbehouden voor ondernemingen die innoveren in de voeding van morgen. Deze zone in Tienen werd in 2012 ontwikkeld op voormalige reserveterreinen, door de POM Vlaams-Brabant en de stad Tienen. POM Vlaams-Brabant werkt mee aan het Europese project 2B Connect dat de biodiversiteit op 70 bedrijventerreinen in België en Nederland wil verhogen.

 

‘Op de Feed Food Health-campus in Tienen gaan we permanente groene zones aanleggen die aansluiten op de omgeving. Bovendien wordt de omgeving van de incubator Foodport ingericht als een inspiratietuin voor andere bedrijven op de site’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor economie. Er worden heggen en houtkanten aangeplant, een nieuwe poel aangelegd en bloemweiden ingezaaid. Later op het jaar komen er zitbanken, een vlonder, nestkasten en de capaciteit van de waterbuffering wordt verhoogd. De toekomstige bouwpercelen worden in de tussentijd beheerd als tijdelijke natuur. Tegen de winter van 2018-2019 moeten de werken afgerond zijn en komen er infoborden voor de gebruikers en bezoekers van het bedrijventerrein.

 

‘Om van Vlaams-Brabant een duurzame en klimaatbestendige regio te maken, kleuren we de verstedelijkte ruimte waaronder de bedrijventerreinen zoals hier in Tienen groen, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Meer groen komt de biodiversiteit én de gezondheid en het welzijn werknemers ten goede. Misschien zien we hier op termijn wel soorten als de Spaanse vlag-vlinder en de rugstreeppad terug. Bovendien maken we ons met kleine groene inrichtingen minder kwetsbaar voor de klimaatverandering’.

Dit project in Tienen zal 120.924 euro kosten. De helft hiervan wordt betaald door het Europese fonds Interreg Vlaanderen-Nederland, 20.000 euro komt van de provincie Vlaams-Brabant en de rest wordt betaald door de POM Vlaams-Brabant.

 

Over 2B Connect

Drie jaar lang, tot december 2018, zetten 26 partners in de grensstreek België-Nederland zich binnen het Interregproject ‘2B Connect’ in voor meer biodiversiteit op bedrijventerreinen. Meer dan 70 bedrijven in deze regio zullen hun terreinen groener inrichten zodat de lokale natuur alle kansen krijgt. Daarnaast reikt het project verschillende instrumenten aan om ook andere bedrijven te helpen werken aan biodiversiteit. Groeninrichting van bedrijventerreinen biedt niet alleen kansen voor lokale dieren en planten, maar draagt ook bij aan de (grensoverschrijdende) verbinding van natuurgebieden en zorgt voor een aangename omgeving om te werken of te fietsen.

 

2B Connect ontvangt hiervoor meer dan 3 miljoen euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.