sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Agenda

14-02-2023

Infosessie - Milieuwetgeving zonder geheimen

» Klik om verder te gaan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Klimaatambassadeur 2017

Producent van duurzame en composteerbare verpakkingen krijgt meerderheid van de stemmen

 

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Voka Vlaams-Brabant maakten de provincie Vlaams-Brabant en Voka Vlaams-Brabant de Klimaatambassadeur voor Vlaams-Brabantse bedrijven 2017 bekend. Verpakkingsfabrikant ACE Packaging uit Diest gaat met de titel lopen.


Na een initiële kandidaatstelling door de bedrijven zelf, selecteerde een jury van miK en de provincie Vlaams-Brabant drie finalisten op criteria als relevantie van de duurzame acties, grootte van de acties en opname van duurzaamheid in de core business van het bedrijf. De drie finalisten waren Flokk NV uit Roosdaal, Multiobus Van Mullem & zonen uit Tienen en ACE Packaging uit Diest.

Na een online stemcampagne werd uiteindelijk ACE Packaging verkozen tot ‘Klimaatambassadeur 2017’.  Dit bedrijf produceert duurzame broodzakken (Compy) en milieuvriendelijke verpakkingen voor bakkerijen, slagerijen en supermarkten. Alle zakken worden gemaakt op basis van een natuurlijke coating, in plaats van aardolie. Ook zijn ze overgeschakeld op watergebaseerde lijm in plaats van een lijmsoort op basis van aardolie. Hierdoor zijn hun papieren zakken 100% recycleerbaar. Het merendeel van de zakken is bovendien composteerbaar.
 

Blijven innoveren

 

“We maken wellicht de meest milieuvriendelijke verpakking op de planeet", zegt Brenda Durniseau, Marketing & Communication van ACE Packaging. ’Toch blijven we vooruitblikken om het nog beter te doen. Zo willen we nieuwe certificaten halen om binnen twee jaar te evolueren naar een 100% composteerbare productie. We zoeken voortdurend naar nieuwe manieren van ecologische verpakkingen’.

Naast duurzame producten zet ACE Packaging ook in op een duurzame bedrijfsvoering. Zo hebben ze 7.500 m2 aan zonnepanelen op hun dak en is hun zusterbedrijf gehuisvest in een passief bedrijfsgebouw.

 

Ondernemers nodig voor klimaatneutraliteit

 

‘Iedereen heeft de mond vol van klimaatneutraliteit, duurzaam bouwen en energiebesparingen. Maar een aantal Vlaams-Brabantse ondernemingen zet concrete stappen in deze richting. We willen hen met deze wedstrijd dan ook in de bloemetjes zetten’, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant.

‘We hebben de ambitie om van de provincie Vlaams-Brabant tegen 2040 een klimaatneutrale provincie te maken’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Bedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Met deze wedstrijd willen we ondernemers stimuleren om de CO2-uitstoot van hun bedrijf te beperken en zo bij te dragen aan een klimaatneutraal Vlaams-Brabant.’

 

Vierde Klimaatambassadeur


De provincie Vlaams-Brabant en Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant verenigen hun krachten in miK, het milieu-infopunt voor de kmo. Sinds 2014 verkiest miK elk jaar één bedrijf tot Klimaatambassadeur. De vorige winnaars zijn NNOF (2014), Ecoworks (2015) en Kasteelhoeve Wange (2016). In mei 2018 start de zoektocht naar de volgende klimaatambassadeur.

Naast de verkiezing van de Klimaatambassadeur, ondersteunt en begeleidt miK bedrijven bij het zetten van stappen richting duurzaamheid, klimaatneutraal ondernemen en energiebesparing. Met miK willen de provincie Vlaams-Brabant en Voka Vlaams-Brabant ondernemers motiveren om duurzaamheid echt binnen te brengen in het DNA van de onderneming en om van hun bedrijf een klimaatbedrijf te maken.