sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Agenda

25-04-2023

Activiteit: infosessie Duurzame Verpakkingen

» Klik om verder te gaan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Klimaatambassadeur 2019

Statik is dé klimaatambassadeur 2019

 

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant op 16 januari maakte miK, een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant en Voka Vlaams-Brabant, de nieuwe Klimaatambassadeur 2019 bekend. Statik ging met de titel lopen.

Naar jaarlijkse gewoonte wordt binnen de provincie Vlaams-Brabant een wedstrijd georganiseerd voor bedrijven die stappen zetten richting klimaatneutraliteit. Na een initiële kandidaatstelling door de bedrijven zelf, selecteerde een jury van miK en de provincie Vlaams-Brabant drie finalisten op basis van criteria zoals relevantie van de duurzame acties, grootte van de acties en opname van duurzaamheid in de core business van het bedrijf. Dit jaar waren er drie finalisten: het familiebedrijf Renier Natuursteen uit Aarschot, de Leuvense GC Europe dat bekend staat in de tandtechnische sector en Statik, het Leuvense bedrijf met jarenlange ervaring in digitaal agentschap. Na een online stemcampagne werd Statik overtuigend verkozen tot ‘miK Klimaatambassadeur 2019’.

 

Statik

 

Statik is een digitaal agentschap uit Leuven met al een aantal jaar ervaring op hun portfolio. Wat hun klanten verbindt, is de ambitie om een positieve en duurzame impact te maken op hun omgeving. Samen met hun klanten bedenken ze steeds een digitale strategie en creëren ze ervaringen die hun impact versterken—of het nu gaat om een eenvoudige website of een complex samenspel van digitale diensten en toepassingen.

Statik levert verschillende inspanningen op vlak van klimaat, milieu en duurzaamheid. Zo kiezen ze enkel bedrijfsimplementaties, projecten en partnerships die een positieve impact teweegbrengen. Organisatorisch hebben ze meerdere inspanningen geleverd om duurzaamheid te garanderen. Flessenwater werd vervangen door een tapinstallatie voor gekoeld en bruisend kraantjeswater. Bij het rekruteren wordt er gekeken voor lokaal talent, om zo niet bij te dragen aan het fileprobleem. Daarbij wordt aan de medewerkers geen bedrijfswagen gegeven maar zijn er op kantoor eletrische deelsteps ter beschikking. Ten slotte beschikt Statik over een volledige paperless office. Deze initiatieven liggen ook volledig in lijn met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) dat Statik enige tijd geleden onderschreef.

 

Objectieve meting

 

In 2018 werd er een nulmeting uitgevoerd waarbij de werking grondig werd doorgelicht op basis van o.m. de Sustainable Development Goals (SDG's). Op basis van die meting werd een actieplan uitgewerkt voor tastbare verbeteringen, die ook in een systeem van rapportering werden gegoten. De focus van Statik ligt op menselijke aspecten, maar ook andere parameters worden in kaart gebracht zoals het monitoren van het energieverbruik, het bijhouden van wie welke opleidingen volgt en het volgen van een checklist wanneer projecten worden aangenomen. Volgens een set parameters wordt er gekeken of ze aan de nodige vereisten inzake positieve impact voldoen.

 

Zesde Klimaatambassadeur

 

De provincie Vlaams-Brabant en Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant verenigen hun krachten in miK, het milieu-infopunt voor de kmo. Sinds 2014 verkiest miK elk jaar één bedrijf tot Klimaatambassadeur. De vorige winnaars zijn NNOF (2014), Ecoworks (2015), Kasteelhoeve Wange (2016), ACE Packaging (2017) en DNS Belgium (2018).

Naast de verkiezing van de Klimaatambassadeur, ondersteunt en begeleidt miK bedrijven bij het zetten van stappen richting duurzaamheid, klimaatneutraal ondernemen en energiebesparing. Met miK willen de provincie Vlaams-Brabant en Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant ondernemers motiveren om duurzaamheid écht binnen te brengen in het DNA van de onderneming en om van hun bedrijf een ‘klimaatbedrijf’ te maken.

 

Contactpersoon: Astrid De Man– astrid.deman@voka.be