sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Agenda

14-02-2023

Infosessie - Milieuwetgeving zonder geheimen

» Klik om verder te gaan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Monitoringstool EnergieID

GRATIS en EENVOUDIG het energieverbruik van uw onderneming opvolgen?

 

Bedrijven stimuleren om bewuster om te gaan met energie. Dat is het doel van EnergieID, waar het milieu-infopunt voor de kmo (miK) van Voka Vlaams-Brabant sinds kort mee samenwerkt. Dit platform is een hulpmiddel om het energieverbruik te monitoren en zet bedrijven aan om in te grijpen waar nodig.


EnergieID is een platform dat bedrijven en organisaties helpt om energie te besparen. Door op regelmatige basis een meterstand in te voeren, ontstaat er een grafiek die toont hoeveel besparingen elke maand gerealiseerd worden. Maar ook het verwachte verbruik voor de komende maanden wordt getoond en wordt vergeleken met het werkelijke verbruik.

Bedrijven kunnen deze tool gebruiken om hun energieverbruik te monitoren en te zien of ze hun doelstellingen halen. EnergieID werkt voor meterstanden van aardgas, elektriciteit en water, maar ook voor bijvoorbeeld mazout, zonnepanelen, grondwater en zonneboilers. “Energie besparen begint met te meten wat je eigenlijk verbruikt. Het is dus belangrijk om in eerste instantie het verbruik te meten”, zegt Kristien Depraetere van miK.

 

Bedrijven, inclusief alle werknemers, moeten bewust omspringen met energie.

 

MiK geeft hen alvast enkele praktische tips:

 

1. Check de verlichting

Door bewust met verlichting om te gaan kan u veel energie besparen. Het begint eenvoudigweg door onnodige verlichting uit te zetten. Buitenverlichting hoeft bijvoorbeeld niet per definitie de hele nacht te branden. Een optie is om bewegingsmelders of een tijdschakelaar in te zetten. Kijk aan het einde van elke werkdag of er niet onnodig lichten blijven branden. Daarnaast is het lonend om oude, kapotte lampen te vervangen door led-verlichting. Die is op lange termijn efficiënter en minder duur, doordat het een langere levensduur heeft.

 

2. Check de kantoorapparatuur

Kantoorapparatuur verbruikt behoorlijk wat energie en mag daarom niet onnodig blijven aanstaan. Bij computers kan een automatische slaapstand worden ingesteld. Voor andere apparaten kan u eventueel een schakelklok gebruiken. Controleer bij de aanschaf van nieuwe apparaten het energieverbruik, zodat u niet voor verassingen komt te staan. U kan dit onder meer aflezen via het energielabel.

 

3. Check de verwarming en koeling

Veel bedrijven kopen de ruimtekoeling op een later moment aan dan de verwarmingsinstallatie. In veel gevallen ontbreekt hierdoor een goede koppeling tussen de twee. Het is echter van groot belang de verwarming en koeling op elkaar af te stemmen, zodat ze geen extra energie verbruiken door elkaar tegen te werken.

 

4. Check de isolatiewaarde

U kan de isolatiewaarde van een bedrijfspand verbeteren met grote maatregelingen, zoals muur-, vloer- en dakisolatie te installeren. Maar ook kleine oplossingen kunnen al een groot deel van het warmteverlies beperken. Denk aan het isoleren van cv-leidingen in ruimtes die niet verwarmd worden, het plaatsen van radiatorfolie achter de radiatoren en tochtstrippen bij ramen en deuren.

 

5. Check uw energieleverancier

Naast besparing door vermindering van het energieverbruik, kan u ook overwegen om te veranderen van energieleverancier. Een overstap naar een voordelige energieleverancier levert kleinere bedrijven vaak honderden euro’s op. Voor grote bedrijven kan de besparing oplopen tot duizenden euro’s.

 

6. Kies voor duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen heeft onder andere te maken met het energieverbruik. Als u duurzaam wil ondernemen, kan u bijvoorbeeld zelf ‘groene’ energie opwekken door het plaatsen van kleine windmolens, zonnepanelen, groene daken, warmtekoudeopslag, zonneboilers, etc. Voor dit soort installaties bestaan er dikwijls fiscale regelingen of subsidies.

 

7. Maak uw personeel bewust

Energie besparen kan u als bedrijf niet doen zonder de medewerking van uw personeel. De medewerkers bepalen immers een groot deel van het energieverbruik. Geef hen daarom duidelijke instructies, maak hen bewust van hun gedrag en wijs hen op de (financiële) gevolgen voor het bedrijf.

 

Deze energiebesparende maatregelen hebben niet alleen een gunstig effect op het milieu, maar verlagen ook de vaste kosten van een bedrijf waardoor er meer financiële speelruimte ontstaat. Kortom: duurzaam ondernemen is een win-win voor uw bedrijf én voor het milieu.

 

Bent u geïnteresseerd om energiebesparende maatregelen te nemen of wil u graag meer info?

Contacteer dan miK via mik@voka.be 

 

Meer info over EnergieID vindt u op www.energieid.be