sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Nieuws: 112 Vlaamse bedrijven gehuldigd tijdens Dag Duurzaam Ondernemen

« Naar nieuwsoverzicht

Op vrijdag 5 oktober werden 112 Vlaamse bedrijven in de spotlights gezet voor het behalen van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Een initiatief van Voka in samenwerking met Liesbeth Homans, Vlaams minister van Sociale Economie, en MVO Vlaanderen. De bedrijven kregen de erkenning omdat ze vorig jaar bijvoorbeeld hun wagenpark hebben vergroend, hun CO2-uitstoot hebben verminderd of hun omgeving hebben betrokken bij hun bedrijfsvoering.

 

Willemen Groep, P&V Elektrotechniek, De Watergroep, ON Semiconductor en PepsiCo Veurne/Veurne Snack Foods: het zijn maar enkele bedrijven die op 5 oktober – op de Dag Duurzaam Ondernemen – gehuldigd werden in het Vlaams Parlement. Ze werden in de spotlights gezet voor het behalen van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Elk voor hun eigen project.

 

Zo heeft Willemen Groep vorig jaar een project opgezet om het rijgedrag van zijn chauffeurs nauwkeurig op te volgen zodat die zuiniger rijden. Bij P&V Elektrotechniek stellen ze bedrijfsfietsen ter beschikking, en is er ook een onderhoudsplan voor de fiets. De Watergroep zet in op het promoten van kraantjeswater bij events voor kinderen. En bij ON Semiconductor besparen ze 240 Mwh per jaar door een betere isolatie van een aantal ovens. Pepsico Veurne/Veurne Snack Foods is er dan weer in geslaagd om van niet-gedroogd zuiveringsslib een bodemverbeteraar te maken.

“Allemaal heel verschillende projecten maar ze kaderen in de zeventien doelstellingen die de Verenigde Naties hebben vastgelegd. Die doelstellingen moeten bedrijven en burgers helpen om duurzaam te werken tot 2030 en verder. Een evaluatiecommissie gaat na of bedrijven de doelstellingen hebben gehaald”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Voor 112 bedrijven is dat het geval. Ze hebben meer dan 1.800 acties ondernomen. 

 

Imagoboost

Uit een recente enquête van Voka blijkt dat zo’n 60 procent van de bevraagde ondernemingen ‘duurzaam groeien’ aanstipt als de belangrijkste uitdaging voor de komende jaren. Het thema staat daarmee nog hoger dan het aanwerven van personeel (43%) en het inzetten op innovatie (36%).

“Wie het charter krijgt, geeft het imago van zijn onderneming een serieuze boost. Een bedrijf dat drie jaar achter elkaar succesvol een traject aflegt, kan uitpakken met een certificaat van de Verenigde Naties. Dat geeft je onderneming internationale allures en uitstraling”, zegt Hans Maertens.

“Maar niet alleen voor het imago engageren bedrijven zich. Klanten, leveranciers en werknemers verwachten almaar vaker dat de gevraagde producten en diensten in faire omstandigheden worden gemaakt en geleverd. Met respect voor mens en milieu”, zegt Myriam Heeremans, coördinator van het VCDO-charter bij Voka vzw. “Als werkgeversorganisatie ondersteunt Voka bedrijven die werk willen maken van een meer duurzame bedrijfsvoering. We doen dit in samenwerking met CIFAL Flanders/UNITAR, het internationale trainingscentrum van de Verenigde Naties dat inzet op duurzaam management. Het is ook de instantie die ondernemingen het internationaal erkende UNITAR-certificaat kan toekennen.”

 

Meer info over het voka charter duurzaam ondernemen?

 

Bron: voka