sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Agenda

23-11-2022

Netwerksessie - Energie in kaart brengen en besparen

» Klik om verder te gaan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Nieuws: Bedrijfsbezoek van gedeputeerde Bart Nevens aan miK-Klimaatambassadeur 2020

« Naar nieuwsoverzicht

“De bedrijfsvoering van Van der Poorten is een echte eye-opener”

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid Bart Nevens bezocht vrijdag 11 juni drukkerij Van der Poorten, de miK-Klimaatambassadeur van 2020. De Leuvense drukkerij gaf toelichting bij de diverse initiatieven die ze nemen om 100% klimaatneutraliteit te bereiken. Ook klanten betrekken ze hierbij: trouwe klanten krijgen een certificaat waarop de uitgespaarde CO2 vermeld staat. Bart Nevens was onder de indruk: “Van der Poorten toont aan dat ecologisch en economisch ondernemen echt wel hand in hand kunnen gaan en dat het niet of-of hoeft te zijn.”

 

Filip Van Wezemael, bestuurder (rechts), en Dirk Van der Poorten, gedelegeerd bestuurder (midden), leidden Bart Nevens rond in hun klimaatneutrale drukkerij. Foto: Studio Dann

 


Begin dit jaar sleepte drukkerij Van der Poorten de titel van miK-Klimaatambassadeur 2020 in de wacht. Deze titel, een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant en Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, is weggelegd voor bedrijven die zich op bijzondere wijze inzetten voor klimaatneutraal en duurzaam ondernemen. De winnaar wordt gekozen op basis van een expertenstem en publieke stemcampagne.

 

 

Traditiegetrouw bezoekt Bart Nevens, de gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid bij de provincie Vlaams-Brabant, de winnaar. Bestuurder van de drukkerij, Filip Van Wezemael gaf een rondleiding en toelichting bij hun duurzaamheidsinitiatieven. Die zijn opmerkelijk, want al sinds 2015 werkt Van der Poorten volledig klimaatneutraal. “Dat doen we dankzij het gebruik van papier afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en plantaardige inkten, maar ook dankzij de 1396 zonnepanelen op ons dak. Papierafval beperken we zoveel mogelijk door kleine oplages digitaal te printen. Het afval dat we toch overhouden, krijgt een tweede leven: papier wordt gebruikt om karton te maken en de aluminium offset-platen recycleren we tot nieuwe drukplaten. Daarmee zijn we circulair, want we hoeven nooit ‘nieuw aluminium’ meer aan te kopen.”


Bart Nevens was onder de indruk van de duurzame bedrijfsvoering van de drukkerij: “Dit is een echte eye-opener: Van der Poorten toont aan dat ecologisch en economisch ondernemen echt wel hand in hand kunnen gaan en dat het niet of-of hoeft te zijn. Dat een bedrijf uit een sector die niet als duurzaam beschouwd wordt, er toch in slaagt klimaatneutraal te functioneren, toont aan dat er voor andere bedrijven geen reden meer is om het niet te doen. Naar klanten, medewerkers en stakeholders toe is dit een ontzettend positief verhaal en dat dragen ze als Klimaatambassadeur perfect uit.”

Foto: Studio DannDuurzaamheidsmicrobe verspreiden

 

Die rol als Klimaatambassadeur neemt Van der Poorten effectief ter harte door de duurzaamheidsmicrobe ook bij haar klanten te verspreiden. Zo reiken ze aan trouwe klanten een certificaat uit met vermelding van de CO2 die zij uitspaarden door hun drukwerk bij Van der Poorten te bestellen. “Zie je zwart op wit dat cijfer staan, dan word je je echt bewust van de impact van je keuzes. Dat willen we bereiken”, verklaart Van Wezemael. “De klanten zijn telkens opnieuw overweldigd en zelfs ontroerd als ze zien hoeveel uitstoot zij hebben kunnen uitsparen. De certificaten krijgen dan ook een prominente plaats in hun kantoren.”


“Door onze keuzes wordt drukwerk – dat vaak als milieuonvriendelijk wordt beschouwd – juist wel een duurzaam iets. Die boodschap willen we blijven verspreiden. Het komt niet alleen onze sector ten goede – we blijven een commercieel bedrijf – maar vooral het klimaat. Dat die combinatie werkt, is voor ons de grootste motivatie om hier steeds verder in te gaan.”

Word jij de volgende miK-Klimaatambassadeur?

 

Wil jij de volgende miK-Klimaatambassadeur zijn? Vertel ons waarom jouw bedrijf hiervoor geknipt is door dit inschrijvingsformulier in te vullen en vóór 11/08/2021 te bezorgen aan mik@voka.be.

 

What's in it for you?

  • Eeuwige roem als voorvechter voor het klimaat
  • Tijdens de stemcampagne krijg je de kans om bij een ruim publiek jouw duurzaamheidsinitiatieven toe te lichten
  • Je bedrijf wordt uitgebreid in de bloemetjes gezet tijdens de awarduitreiking
  • Als winnende klimaatambassadeur zetten we je gedurende een jaar via verschillende kanalen en netwerken van Voka Vlaams-Brabant in de kijker. Visibiliteit gegarandeerd!

 

Meer info?