sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Nieuws: De CLIQUE ophaal- en opwerkingsservice

« Naar nieuwsoverzicht

DUURZAAM ECOSYSTEEM

WAAR RESTSTROMEN GEBRUIKT WORDEN IN PRODUCTEN

 

Dagelijks wordt veel afval weggegooid en verbrand. Dit is onlogisch en onnodig. De Clique introduceert een ecosysteem waarbij deze reststromen, uit bedrijfskeukens, worden hergebruikt door ondernemers voor nieuwe lokale producten. We schalen op wat al goed werkt en stimuleren nieuwe innovaties.
Wij betrekken graag zoveel mogelijk partijen om de reststromen goed te scheiden en nieuwe kringlopen, van voedingsproducten tot aan bioplastic, rond te maken. Doe jij mee en wordt je afvalvrij?

 

De Clique bouwt fysieke hubs in stedelijke gebieden waar reststromen als grondstoffen worden opgehaald bij bedrijven en worden gebruikt in productieprocessen. De eerste hub staat in Utrecht en wordt momenteel verder uitgebouwd. Op de hub gaat de productie van compost van biostromen plaatsvinden, een oesterzwammenkwekerij en urban farming van kruiden en groenten. Duurzame initiatieven kunnen grondstoffen ophalen of direct gebruiken in de productieruimtes voor bijvoorbeeld kruidenthee, limonades en bioplastics.
De circulaire economie kan zo echt op gang komen waarbij de klanten producten van hun eigen reststromen terugzien, met een echt circulair verhaal.

 

De Leuvense Roadmap streeft naar een CO² neutrale stad tegen 2050, hierbij slaan programma 8 (Gezond en duurzaam eten) en programma 9 (Leuven Circulair) de handen in elkaar om reststromen uit de voedingssector te gaan valoriseren tot waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Je kan daarbij o.a. denken aan snij- en etensresten vanuit de horeca, grootkeukens en voedingsbedrijven.  

 

De Clique is hiervoor een inspiratiebron en sterke partner om de mogelijkheden in Leuven te onderzoeken. De Clique haalt sinds enkele jaren in Utrecht bij bedrijven, restaurants en cateraars gescheiden de grondstoffen op om nadien door partners te laten verwerken tot nieuwe producten. Een win-win: minder afval, nieuwe productcreatie & businessopportuniteiten en een verminderde CO² uitstoot. 

 

Graag nodigen we je uit voor een kennismaking en uitwisselingssessie met De Clique op donderdag 29 oktober tussen 10u en 11u30. De online uitwisselsessie zal plaatsvinden via Teams.

Inschrijven voor de sessie kan per mail aan onderstaande contactpersonen.

Mocht u nog vragen hebben over de opzet of inhoud van deze sessie, neem gerust contact op met Jessie Van Couwenberghe (Jessie.VanCouwenberghe@leuven.be) of Caroline Huyghe (caroline.huyghe@rikolto.org ).