sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Nieuws: Gevolgen klimaatsopwarming 1,5°C - speciaal IPCC rapport

« Naar nieuwsoverzicht

Het intergouvernementele klimaat panel (IPCC) stelde op 8 oktober een speciaal rapport voor over de impacts van een klimaatsopwaring van 1,5°C en niet 2°C boven de pre-industriële niveaus. Zo willen ze de urgentie en de noodzaak van de inspanningen om de klimaatsopwarming tegen te gaan extra in de verf zetten en verdere inspanningen rond duurzame ontwikkeling en het bestrijden van armoede ondersteunen en versterken.

 

Wie geïnteresseerd is in het rapport kan het hier lezen.

 

Het klimaatrapport van de IPCC herinnert ons aan onze individuele en collectieve verantwoordelijkheid. Klimaat moet de topprioriteit zijn voor alle bevoegdheidsniveau's, stelt Brussels minister van milieu Céline Fremault (cdH). De Europese Unie moet het voortouw nemen in de strijd tegen de klimaatverandering, verklaart ze op de vooravond van de Europese ministerraad Milieu in Luxemburg waar de boodschap van de EU voor de COP24 in het Poolse Katowice wordt vastgelegd.

Voor Fremault moet de Unie meewerken aan het respecteren van het Akkoord van Parijs om zo met zijn allen aan een realistische ambitie te werken die concreet wordt omgezet in het nationale en regionale beleid. "België en zijn entiteiten moeten eensgezind aan een dergelijke Europese ambitie werken", aldus Fremault.

 

De Brusselse minister wijst ook op het gewestelijke klimaat- en energieplan dat de broeikasgassen met 30 procent moet terugdringen tegen 2025. Daarvoor werden energiepremies voor de bouw hervormd, werd het plaatsen van zonnepanelen op gewestelijke en lokale overheidsgebouwen gestimuleerd, en werd 4 miljoen euro vrijgemaakt om kmo's en de non-profit te stimuleren hun energieverbruik te beperken en meer in te zetten op hernieuwbare energie. Op het vlak van mobiliteit wees ze op de diesel- en benzineban, die ze op de tafel van de Brusselse regering heeft gelegd.

 

Bron: Belga + IPCC