sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Nieuws: Glabbeek is de eerste kleine gemeente in Vlaanderen met autodeelwagens

« Naar nieuwsoverzicht

De gemeente Glabbeek kreeg op 13 september 2018 als eerste kleine gemeente in Vlaanderen de primeur met autodeelwagens. Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Wanneer de wagen niet nodig is, kan deze door een andere persoon gebruikt worden. De wagen reserveren en gebruiken, verloopt allemaal via een app en je betaalt enkel voor de gereden kilometers. Als locatie voor het eerste mobipunt met 2 autodeelstandplaatsen werd het gemeentehuis gekozen omdat er in de buurt een bushalte en een fietsstalling is. Burgemeester Peter Reekmans: “Gedeelde vervoersmodi zoals autodelen, openbaar vervoer en de fiets versterken elkaar net. En gans dit project kadert ook in ons gemeentelijk klimaatplan waarmee we als gemeente de CO2-uitstoot helpen verminderen. Want een bijkomende sterkte van dit nieuw mobiliteitsaanbod is dat inwoners geen radicale keuzes dienen te maken, maar geleidelijk kunnen proeven van deze meer duurzame oplossingen met een positief effect op het milieu en het gezinsbudget. De gemeente zorgde voor een gemeentelijk reglement dat autodelen mogelijk maakte. Maar het aanbod van de autodeelwagens gebeurd door het bedrijf cars4community van Bart Vanham en Katrien Vanherck uit Glabbeek die hiervoor samenwerken met stapp.in. De autodeelwagens kunnen bovendien ook gebruikt worden vanaf 18 jaar door iedereen die een rijbewijs heeft.”

 

Zaakvoerder Bart Vanham van cars4community: “Een deelauto in Glabbeek gebruiken kan eenvoudig via je smartphone. Download de Stapp.in app, maak een account aan en reserveer direct een Stapp.in deelauto. Reserveren, betalen, schade melden, alles gaat via de Stapp.in app. Zelfs het openen en sluiten van de auto doe je met 1 druk op de knop in je app! Je opent je Stapp.in app, komt in je reservering terecht, de auto koppelt zich via Bluetooth aan jouw telefoon (zorg ervoor dat bij “instellingen” de keyless entry system aan staat), je beantwoordt een aantal vragen, maakt foto’s van eventuele schade aan het voertuig en de deelauto opent. In de wagen ligt een sleutel die op basis van je reservering het mogelijk maakt om de wagen te starten. En rijden maar! Op dat moment gebeurt de afrekening op basis van de tijd (4 euro per uur voor de kleine auto en 5 euro voor de grotere) plus het aantal km (0.30 euro per km). Twee uurtjes naar familie op de koffie in Lummen met de Opel Corsa kost je 24.8 euro (2 x 4 euro plus 56 km x 0.3 euro) of minder dan ¼ van de prijs van een taxi.”

 

Op maandag 17 september om 20u is er een informatievergadering voor de inwoners op het gemeentehuis, maar ook via de app van stapp.in bekom je alle informatie.

 

bron: www.glabbeek.be