sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Vul dan je e-mailadres in en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Vul je e-mailadres in.Vul een geldig e-mailadres in.
Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Nieuws: Grootste slimme elektriciteitsnet van Europa komt in Zellik

« Naar nieuwsoverzicht

Het Green Energy Park, het grootste CO2-neutrale, slimme elektriciteitsnet van Europa, is donderdag in aanwezigheid van minister van Energie Bart Tommelein voorgesteld. Het duurzame, lokale elektriciteits- en warmtenetwerk wordt gerealiseerd op het researchpark in Zellik.

 

Het Green Energy Park is een gezamenlijk project van het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Vlaamse Energiecluster Flux50. Het zal enerzijds dienst doen als energieverdeler voor de 72 bedrijven van het researchpark in Zellik. Anderzijds wordt het een proeftuin die plaats biedt aan de integratie van nieuwe energiesystemen, groene mobiliteit en elektrische mobiliteit in een smart grid. Ter plaatse wordt de energie voorzien door meer dan tienduizend zonnepanelen en windmolens.

 

De kern van het project wordt dan ook de Green Energy Campus. Daar komt een multifunctioneel en duurzaam onderzoeksgebouw dat de initiatiefnemers een platform geeft voor onderzoek naar innovatieve technieken, die vooral gericht zijn op smart grid, energieopslag en groene mobiliteit. De Green Energy Campus zal bovendien één of meerdere supercomputers huisvesten die gekoppeld worden aan het Vlaams glasvezelnetwerk.

"In deze proeftuinsituatie kan Vlaanderen voor het eerst ervaren hoe de energieomslag écht kan zijn, als je maximale energiezuinigheid, alle vormen van hernieuwbare energie én energieopslag samenbrengt in een smart microgrid. Dit leertraject zal van pas komen voor heel Vlaanderen", stelde minister Tommelein donderdag tijdens de voorstelling op de Campus Etterbeek van de VUB.

 

 

Bron: BELGA