sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Agenda

23-11-2022

Netwerksessie - Energie in kaart brengen en besparen

» Klik om verder te gaan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Nieuws: Klimaatproject energiebesparing KMO's: deelnemersgetuigenissen en oproep!

« Naar nieuwsoverzicht

Dankzij de subsidie van de provincie voor klimaatprojecten kan HagelandStroomt 8 KMO's uit het Hageland ondersteunen bij het implementeren van energiebesparende maatregelen en het verminderen van hun CO2-uitstoot. Het doel is minstens 20 % te besparen op de energiefactuur. Het project is gestart in september 2020. 5 KMO’s uit diverse sectoren doen reeds mee. Nog 3 KMO’s kunnen deelnemen! Ontdek hieronder de drijfveren van de deelnemers en hun eerste ervaringen en hoe je zelf ook nog kan instappen en onder begeleiding van een energiedeskundige een op maat gemaakt energieplan kan opstellen.

 

Eén van de eerste deelnemers is Renier Natuursteen uit Aarschot. Renier Natuursteen gaat als familiebedrijf voor een zo laag mogelijke impact op het milieu, zowel van water, afval en CO2. “De beste manier voor ons om onze impact op CO2 te verminderen is niet energie groen opwekken, maar minder energie verbruiken. Vandaar dat we meedoen aan dit project”, motiveert Stijn Renier hun deelname. Solide uit Langdorp heeft de herinrichting van hun productielijnen aangegrepen om mee te doen. De ontwerpfase is de belangrijkste fase om energie-efficiënte keuzes te maken. Later wordt het immers steeds duurder om nog zaken aan te passen. De Kringwinkel Hageland uit Tienen neemt deel aan dit project omdat ze als klimaatbedrijf hoge klimaatambities hebben. “We hebben daarbij nood aan extra externe expertise die we niet zelf in huis hebben. De energiedeskundige van HagelandStroomt is die expert“, zegt Paul Stessens, Directeur KWH. Multiobus uit Tienen heeft onlangs 10 elektrische autobussen aangekocht en wil die zoveel als mogelijk met eigen zonnestroom opladen. Het op maat gemaakte energieplan voor de komende jaren, één van de belangrijke projectdocumenten, zal inzicht geven in de vergroening van hun autobusvloot en de impact op hun zelfconsumptie en zelfvoorziening. De recentste deelnemer is Vanerum uit Diest. Als producent van schoolmeubilair krijgen zij meer en meer vragen van hun klanten over de ecologische voetafdruk van hun producten. Klanten zullen de komende jaren meer en meer eisen dat de producten die ze aankopen zo duurzaam mogelijk geproduceerd worden. De combinatie van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie is een belangrijke stap. Samen met valorisatie van de restwarmte zijn dit de 3 focuspunten van het klimaatproject.

 

Voor de eerste deelnemers heeft de energiedeskundige reeds een energiebalans opgesteld en het nullastverbruik geanalyseerd. “De Energiebalans toonde duidelijk aan welke onze grootverbruikers zijn. Van sommige waren wij ons niet bewust”, zegt Paul Stessens, Directeur KWH. Stijn Renier van Renier Natuursteen was verrast door de analyse van het nullastverbruik. “De resultaten van deze analyse zullen ons energieverbruik naar beneden halen en de bijhorende besparing zal veel hoger zijn dan de deelnamekost van het project.

De geplande brainstormsessies om de energiebesparingsmaatregelen uit de energie-audit verder uit te werken en te prioriteren konden door de corona-maatregelen nog niet worden georganiseerd. In afwachting hebben we de energiemonitoring voorbereid en de quick wins geïmplementeerd.

 

Uit de audits kwamen ook enkele onderwerpen naar boven voor de gezamenlijke workshops in het najaar: energie-efficiënt gebruik van perslucht, oplossingen om zelfconsumptie van zonnestroom te verhogen en voorbereiding op het capaciteitstarief.

Dit klimaatproject biedt Hagelandse KMO’s een unieke kans om onder begeleiding van een energiedeskundige een energieplan voor de komende 3 tot 5 jaar op te stellen. Of de drijfveren om mee te doen intern of extern zijn heeft weinig belang. De energietransitie zal de komende 10 jaar versnellen onder impuls van de Europese Green Deal. Ook als KMO start je beter vandaag dan morgen met de voorbereiding” besluit Frank Van de Gehuchte van HagelandStroomt.

 

Nog 3 KMO’s (criteria volgens de Europese KMO-definitie) kunnen deelnemen. Deelnamekost is slechts 2.500 EUR, dankzij de subsidie van de provincie. In totaal zijn 104 uur begeleiding per KMO voorzien. Inschrijven kan nog tot 31 mei 2021 om een projectdoorlooptijd van minstens één jaar te garanderen. Meer info op: Klimaatproject Energiebesparing KMO’s . KMO’s die willen deelnemen kunnen contact opnemen met Frank Van de Gehuchte via 0465 / 07 85 08 of info@hagelandstroomt.be.