sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Agenda

Onze agenda is momenteel leeg.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Nieuws: Navitas Energie stapt met 3 andere burgercoöperaties in joint-venture met Eneco

« Naar nieuwsoverzicht

België moet de komende jaren de productie van hernieuwbare energie met minstens 25% optrekken. Bedrijven en organisaties staan klaar om ook hun steentje bij te dragen. De energietransitie is evenwel niet alleen ‘voor de burger’, maar ook ‘van de burger’.

 

Daarom hebben de burger-energie-coöperatie Navitas Energie, Vlaskracht, Stroomvloed, en Campina Energie samen hun schouders gezet onder de versnelling van de energietransitie. Dit doen ze door gezamenlijk een structurele samenwerking (joint-venture) aan te gaan met de bekende windontwikkelaar Eneco.

 

In eerste instantie zullen deze 4 energie-burger-coöperaties samen investeren in de aankoop van de helft van een al operationele windturbine die vandaag in het bezit is van Eneco. De 4 coöperaties lanceren hiervoor een kapitaaloproep bij hun achterban.

 

Deze windturbine heeft een vermogen van 3.4 MW en produceert jaarlijks zo’n 8500 MWh elektriciteit. Dit komt overeen met een elektriciteit voorziening voor zo’n 2.400 gezinnen en heeft een jaarlijkse CO2-reductie van 4.000 ton.

 

In de toekomst kunnen ze samen nog meer windprojecten ontwikkelen en realiseren met Eneco. Hierdoor verhoogt het aandeel hernieuwbare energie in Vlaanderen en geeft het bovendien ook de burger de kans om mee te investeren en profiteren bij de energietransitie onder het motto: “Niet alleen de lasten, maar ook de lusten”.