sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Nieuws: Nieuw energierapport

« Naar nieuwsoverzicht

Op 13 november verscheen de ‘World Energy Outlook 2018’, een nieuw rapport van het Internationale Energie Agentschap. Dit rapport voorspelt verschillende globale energie trends en de mogelijke impact op vraag en aanbod, emissies, luchtvervuiling en toegang tot energie bij verschillende beleidsscenario’s. Het globale besluit is dat als de wereld de klimaat doelstellingen serieus neemt, dat we dan vanaf vandaag systematisch investeringen in duurzame energietechnologieën moeten verkiezen EN we veel intelligenter moeten omspringen met ons huidige energiesysteem. Om succesvol te zijn zullen er een nooit eerder geziene wereldwijde politieke en economische inspanningen geleverd moeten worden. Koolstof gebruiks- en opslagtechnieken, waterstof, verbeterde energie efficiëntie en in sommige gevallen een vroegtijdige uitschakeling van installaties, kunnen ons wat extra bewegingsruimte geven.

 

De overheid krijgt een heel belangrijke rol toebedeeld aangezien ze voorspellen dat meer dan 70% van de wereldwijde energie investeringen overheidsgestuurd zullen zijn. Hoewel ze verwachten dat het olieverbruik nog enkele decennia zal blijven toenemen, voorspellen ze dat 2/3de van alle bijkomende capaciteit naar 2040 toe uit hernieuwbare energiebronnen zal komen wat het hernieuwbare aandeel in de globale energiemix van 25 tot 40% doet stijgen. Dit heeft veel milieuvoordelen maar er zijn ook enkele dringende uitdagingen die aangepakt moeten worden zoals markthervormingen, investeringen in het netwerk en het verbeteren van vraagsturingstechnologieën zoals batterijopslag en slimme meters.

De vraag naar elektriciteit zal nog stijgen door de digitale economie, elektrische voertuigen en andere technologische veranderingen. Hierbij is het heel belangrijk dat de benodigde elektriciteit (ook voor airco, gebouwverwarming etc.) zoveel mogelijk zal komen van schone(re) bronnen (hernieuwbaar of lage koolstof) omdat anders de koolstofbesparingseffecten van elektrificatie heel beperkt zullen zijn!

 

Bron: IEA