sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Nieuws: Opstart begeleidingstraject effectief gemeentelijk klimaatbeleid

« Naar nieuwsoverzicht

Bond Beter Leefmilieu (BBL) komt met een primeur voor in Vlaanderen, ze lanceert voor het eerst bij ons de Europese succesformule voor het voeren van een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Zes Vlaamse gemeenten (met name Asse, Hasselt, Lanaken, Leuven, Lommel en Zaventem) stappen als eerste in het begeleidingstraject. Zij hopen over 4 jaar het certificaat van de European Energy Award (EEA) te krijgen. "Het is de bedoeling dat in de komende jaren ook andere gemeenten kunnen instappen, " zegt Benjamin Clarysse, beleidsmedewerker Energie van BBL.

 

Het EEA-programma telt al meer dan 1.500 gecertificeerde steden en gemeenten over heel Europa. In het Duitse Noordrijn-Westfalen bespaarden de deelnemende besturen tot 40 pct meer CO2 dan de andere gemeenten en de stijging in hernieuwb are energie is er dubbel zo groot.

 

Vandaag zijn er in Vlaanderen weinig lokale besturen die op koers zitten om de klimaatdoelstelling, een reductie van 20 pct van de CO2-uitstoot, te halen, terwijl gemeenten toch veel bevoegdheden hebben met grote impact op duurzaamheid en klimaat, zoals met hun beleid rond ruimtelijke planning, mobiliteit, afvalverwerking en energie.

 

BBL bepaalt waar de zes gemeenten vandaag staan, wat ze nog beter kunnen doen en hoe ze maximaal gebruik kunnen maken van de lokale bevoegdheden om een ambitieus klimaatbeschermings- en energieplan op te stellen en uit te voeren. Ieder jaar maakt het team een stand van zaken op. Zodra gemeenten een score behalen van 50 pct, na analyse door een erkende auditor, ontvangen ze het certificaat van de European Energy Award.

 

Bron: Belga