sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Nieuws: Verslag Inspiratielunch Machelen-Diegem

« Naar nieuwsoverzicht

Op 2 april vond een inspiratielunch rond duurzaam ondernemen plaats, georganiseerd vanuit miK (het milieu-infopunt voor de KMO) en de Gemeente Machelen. Erwin Ollivier van gastbedrijf Athlon gaf een toelichting rond hoe de bedrijfscultuur is opgebouwd volgens diverse duurzaamheidswaarden. Om een aantrekkelijke werkgever te zijn en te blijven, zet Athlon in op een aangename werkomgeving (met ecologisch groenbeheer) en een duurzaam HR-beleid. Het kantoorgebouw op zich is thans opgetrokken uit duurzame materialen en voor de inrichting werd rekening gehouen met circulariteitsprincipes.

 

Doel van de inspiratielunch was om de bedrijven en gemeente te laten kennismaken met elkaar. De gemeente Machelen-Diegem heeft het burgemeesterconvenant ondertekend en engageert zich in een klimaatactieplan om de CO2-emissies binnen de gemeente te doen dalen. De bedrijven hebben een zeker aandeel in deze uitstoot, en het is dus van belang dat de bedrijven door de gemeente aangespoord worden in te zetten op bv. energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, duurzame mobiliteit, etc.

 

 

Schepen van milieu mevr. Geeroms gaf in haar speech meer toelichting over het klimaatactieplan van de gemeente en deed een oproep naar de bedrijven om zich mee te engageren voor deze gezamenlijke doelstelling naar meer klimaatneutraliteit. Bovendien zal de gemeente Machelen-Diegem ook zelf inspanningen leveren binnen hun eigen gebouwen en wagenpark.

John Sonck van Zero Emission Solutions gaf een presentatie over mogelijke acties die bedrijven kunnen ondernemen. De focus lag op energie-efficiënte maatregelen en investeringen in hernieuwbare energie zoals PV-panelen.

 

Tijdens het interactieve gedeelte konden bedrijven hun ervaringen delen en aangeven waar er nog noden/behoeften zijn. Voka zal via de miK-werking een antwoord trachten te bieden op deze noden door de bedrijven te informeren over trends en subsidiemechanismen. Er wordt nu bekeken welke vervolgacties er voor de bedrijven in Machelen-Diegem georganiseerd zullen worden.

 

Ben je geïnteresseerd in deze klimaatacties binnen gemeenten in Vlaams-Brabant? Kijk dan zeker op www.mikkmo.be of contacteer één van onze miK-coördinatoren: astrid.deman@voka.be of bie.gielen@voka.be