sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Agenda

14-02-2023

Infosessie - Milieuwetgeving zonder geheimen

» Klik om verder te gaan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Nieuws: Wordt jouw bedrijf de miK Klimaatambassadeur van 2021?

« Naar nieuwsoverzicht

Stel je kandidaat - inschrijven vóór 22 augustus via volgend inschrijvingsformulier of digitaal via volgende link.

 

Ben jij een ondernemer die actief bezig is met klimaatneutraliteit, milieubewust gebruik van energie en grondstoffen of duurzaam ondernemen? Dan is jouw bedrijf waar Voka Vlaams-Brabant en de provincie naar op zoek gaan. Sinds 2014 bekronen zij jaarlijks een bedrijf dat een toonbeeld is voor andere ondernemers op vlak van duurzaamheid. Ook dit jaar willen beide partijen inspirerende voorbeelden in de kijker zetten. Stel je kandidaat en wie weet doe jij samen met de 5 andere finalisten – één uit elke Voka-regio – een gooi naar de ultieme titel van miK Klimaatambassadeur 2021.


De verkiezing van de miK-Klimaatambassadeur is een initiatief van miK, Milieu-infopunt voor de kmo. Dat kwam tot stand uit de jarenlange samenwerking tussen Voka en provincie Vlaams-Brabant. Aan de hand van advies, workshops en infosessies willen ze ondernemingen ondersteunen bij de implementatie van duurzaamheid in hun bedrijf. Bedrijven die met vragen zitten omtrent concrete milieuvriendelijke actiepunten kunnen steeds terecht bij MiK. Met Klimaatambassadeur-verkiezing willen ze ondernemingen uit de regio in belonen voor hun inzet voor het klimaat. 

 

Regionale finalisten
Om de verkiezing te verankeren in de gehele provincie, selecteren de miK-jury en de provincie Vlaams-Brabant één finalist per regio, wat resulteert in 6 finalisten. “Op deze manier garanderen we een mooie spreiding over de ganse provincie en verzekeren we meer diversiteit en nabijheid.”, aldus Sophie Dings, projectcoördinator miK. De jury selecteert finalisten op basis van criteria zoals de relevantie en draagwijdte van de duurzaamheidsacties en in welke mate duurzaamheid (reeds) is geïntegreerd in de kernactiviteiten van het bedrijf. Daarna bepalen de stem van een expertenjury en een online stemcampagne wie de winnaar wordt. De expertenstem en publieksstem zijn elk goed voor 50% van de totale eindscore. 


In de voetsporen van Leuvense drukkerij
Alle bedrijfssectoren komen in aanmerking voor het ambassadeursschap. Dat toont de erelijst van de verkiezing aan. Vorig jaar won Drukkerij Van der Poorten uit Leuven. Zij produceren klimaatneutraal drukwerk door op duurzaam papier te drukken met 100% groene energie uit hun zonnepanelen. Ook circulariteit en afvalbeperking maakt deel uit van hun werking. Door jaarlijks de ecologische voetafdruk te berekenen en de overtollige CO2 te compenseren, kunnen ze drukwerk produceren zonder negatieve impact op het klimaat.

 

“Van der Poorten is zo’n sterke klimaatambassadeur omdat ze niet alleen hun werking vergroenen, maar zich ook om het sociale bekommeren door onder andere het steunen van Eritrese huishoudens. Bewijs dat een ideale klimaatambassadeur niet enkel denkt aan klimaat en milieu binnen het eigen bedrijf, maar ook inzet op de thema’s die een breder positief effect op de maatschappij teweegbrengen.”, besluit Sophie Dings. De sector waarin kandidaten actief zijn, speelt geen enkele rol. Dat tonen de vorige laureaten aan: aan het productiebedrijf Van der Poorten gingen twee dienstbedrijven vooraf en nog eerder won een toeristisch bedrijf. Wie wordt het in 2021? 

 

Drukkerij Van der Poorten (op de foto zaakvoerder Filip Van Wezemael) werd in 2020 Klimaatambassadeur.
Drukkerij Van der Poorten (op de foto zaakvoerder Filip Van Wezemael) werd in 2020 Klimaatambassadeur

 


Voorbeeldfunctie
Kandidaten kunnen zich inschrijven tot en met 11 augustus via volgend inschrijvingsformulier. Hierop volgt een online stemcampagne die zal lopen van oktober tot en met november. De winnaar vervoegt de lijst van inmiddels gerenommeerde bedrijven uit Vlaams-Brabant: NNOF (2014), Ecoworks (2015), Kasteelhoeve Wange (2016), ACE Packaging (2017), DNS Belgium (2018), Statik (2019) en Van der Poorten (2020). De klimaatambassadeur 2021 stelt een voorbeeldfunctie en profileert zich als hét bedrijf dat zich inspant voor klimaat, milieu en duurzaamheid.

 

Voor vragen kun je terecht bij mik@voka.be