sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Agenda

Onze agenda is momenteel leeg.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Nieuws: miK infosessie en Voka Reload - Rationeel Energiegebruik @ Rensol

« Naar nieuwsoverzicht

Nu bedrijven geconfronteerd worden met stijgende energieprijzen en veranderende wetgeving, organiseerde miK een infosessie rond rationeel energiegebruik. Geheel in lijn met het thema ging de sessie door bij zonnepaneelinstallateur Rensol, tevens één van de zes finalisten voor het miK klimaatambassadeurschap 2021.

 

In een eerste luik werd door Lorenzo Van de Pol, adviseur klimaat en energie voor Voka vzw, gefocust op dit nieuwe wetgevend kader, de verplichtingen en uitdagingen hieraan verbonden en impact van hernieuwbare energie op de energiefactuur. Deze is voor veel ondernemingen een aanzienlijke kost en bijna verworden tot een tweede belastingbrief vanwege het hoge aandeel beleidskosten naast de productie-en netkosten. Bovendien zitten we volop in een energietransitie waarbij enerzijds het aandeel hernieuwbare energie moet stijgen en anderzijds energie bespaard moet worden. Dit bijvoorbeeld door de verplichte renovatieplicht bij aanvang van 2022. Niet alleen energie-intensieve installaties maar ook bepaalde kmo’s zullen vanaf 2023 verplicht worden een energie-audit uit te voeren.

 

In een tweede luik keek Benjamin De Bruyn, erkend gerechtsdeskundige en technisch adviseur bij Main Man, naar de praktische uitvoering van energiebesparende maatregelen gaande van prestatiecontracten tot duurzaam gebouwbeheer. In zijn presentatie benadrukte hij het belang van het opstellen van een duidelijk plan en het verbinden van KPI’s aan energiebesparende maatregelen. Een rationeel energiegebruik voor een irrationeel wezen als de mens is immers niet evident zonder duidelijke doelstellingen, aldus De Bruyn.

 

Achteraf werd het deelnemersveld nog uitgenodigd voor een aansluitende Voka Reload-sessie om na te praten en netwerken met een hapje en drankje.

 

Stemmen op de miK klimaatambassadeur kan nog tot en met 5 december via onderstaande link.

https://www.mikopklimaat.be/