De EU wil van Europa het eerste klimaatneutrale continent maken tegen 2050. Daarvoor lanceerde ze de Europese Green Deal, een plan waartoe alle lidstaten zich verbonden hebben. Het legt niet alleen CO2-uitstoot aan banden, het creëert jobs, pakt verkeerscongestie aan, maakt voedsel gezonder, zwengelt technologische innovatie aan, enzovoort. Europa lanceerde in 2022 de missie ‘100 klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030’: honderd steden gaan de uitdaging aan om hun ambities en inspanningen voor het klimaat op te schroeven, waaronder ook Leuven.
Europa vraagt drie dingen van alle missiesteden: 1) een actieplan naar klimaatneutraliteit in 2030, 2) engagementen van partners om de acties uit te voeren, en 3) een financieel model om die acties te bekostigen. Het Leuvens Klimaatcontract is daarop het antwoord. Dankzij een analyse van de Leuvense CO2-uitstoot is er vastgesteld welke emissiedomeinen er prioritair moeten worden aangepakt. Ook de barrières die een snellere transitie in de weg staan, werden bestudeerd en er werden oplossingen bedacht. Die oplossingen werden omgedoopt naar de zogenaamde doorbraakprojecten.
Voor elk van die doorbraakprojecten zijn er engagementen vastgelegd met partners uit het Leuvense ecosysteem die er vervolens mee aan de slag gaan. Er is ook een investeringsstrategie opgemaakt die inzicht biedt in de financiële middelen, logica’s en hefbomen die nodig zijn om de doorbraakprojecten en de Leuvense transitie te financieren.
Je kan meer informatie en insprirerende verhalen van achter de schermen terugvinden in het digitale magazine dat hierover werd opgesteld, dat magazine kan je opvragen via deze link.
Comments