top of page

Oproep voor lokale projecten rond duurzaam materialengebruik

De Koning Bouwewijnstichting lanceert een oproep voor lokale projecten ism Growfunding en BBL. Samen met Growfunding helpen zij om jouw duurzaam en circulair idee te realiseren. Dankzij het Fonds voor Duurzaam Materialen- en Energiebeheer is er ook cofinanciering van je project mogelijk. Vindt alle informatie, de selectiecriteria, en de indieningsprocedure terug op de website van de Koning Bouwewijnstichting.

Een fantastisch idee? Wij helpen het groeien!

Een plek die hergebruik van materialen stimuleert. Een participatief buurtrestaurant dat kookt met voedseloverschotten. Een atelier dat oude jeans tot duurzaam isolatiemateriaal verwerkt. Het zijn allemaal voorbeelden van kleinschalige en innovatieve projecten, die dankzij een slimme crowdfundingcampagne een wijk, werkplek of gemeente duurzamer én gezelliger maken. 

Tijdens de oproep van 2023 slaagden een 6-tal organisaties erin om de nodige middelen voor hun project te verzamelen. Zo slaagde de Lovie vzw erin om door middel van de crowdfundingcampagne een heus fietsatelier op te richten waar mensen met een beperking onder begeleiding fietsen herstellen. Zo creëren ze niet alleen een inclusieve werkplek, maar geven ze oude fietsen een nieuw leven. Benieuwd naar nog meer voorbeelden? Lees er hier meer over. 

Heeft (iemand uit) jouw organisatie ook een fantastisch idee rond circulariteit, maar mis je de middelen of de werkwijze om dit in de praktijk te brengen? Dan kan KBF je daarbij helpen.

 

Wat bieden we?

Samen met Growfunding wordt jouw duurzaam idee gerealiseerd. KBF helpt je om je project inhoudelijk te versterken, te begeleiden je bij je crowdfundingcampagne en te ondersteunen je bij de communicatie. 

Dankzij het Fonds voor Duurzaam Materialen- en Energiebeheer is er ook cofinanciering van je project mogelijk. Als je budget bijvoorbeeld 8.000 euro is en je haalt 4.000 euro op met de crowdfunding, past het fonds de andere 4.000 euro bij.

Het resultaat is een gefinancierd project dat doordacht, lokaal verankerd en bekend is.

 

Hoe werken we?

  • Stap 1: Dien hier je projectidee in tot en met 29 januari 2025.  

  • Stap 2: Een onafhankelijke jury beoordeelt de kwaliteit van je project. Begin maart 2025 hoor je of je project werd geselecteerd. 

  • Stap 3: Geselecteerde projecten worden op 18 maart verwacht op een verplichte workshop om de crowdfundingcampagne voor te bereiden. Deze workshop zal online plaatsvinden van 14-16u.

  • Stap 4: Een persoonlijke coach begeleidt je bij de voorbereiding, opstart en uitvoering van je crowdfunding campagne. Dit is een super boeiend traject maar vraagt ook wat van je tijd en energie. Hou daar rekening mee als je een projectidee indient.

  • Stap 5: Na een succesvolle crowdfundingcampagne ontvangt je project van het Fonds voor Duurzaam Materialen- en Energiebeheer de afgesproken cofinanciering. 


Het fonds co-financiert maximum 50% van het projectbudget met een maximum van 4.000 euro.

De campagnes verschijnen online op www.growfunding.be/bbl.

 

Welke projecten komen in aanmerking?

  • Projecten binnen het brede thema van circulariteit. Hieronder verstaan we onder andere volgende zaken:

    • projecten rond hergebruik van materialen, het creëren van gesloten kringlopen, verlengd gebruik, gedeeld gebruik of leasen, zero waste, ecodesign of anders ontwerpen…

  • Projecten met een maatschappelijke impact. Op initiatief van verenigingen of organisaties (zonder winstoogmerk), maar ook burgerinitiatieven, feitelijke verenigingen of bedrijven.

  • Projecten worden uitgevoerd in het Vlaams Gewest.

Een volledig overzicht van alle selectiecriteria lees je op deze pagina

Laat je op www.growfunding.be/bbl alvast inspireren door talrijke geslaagde voorbeelden. 


Dien je project in tot en met 29 januari 2025.

 

Meer weten?

Growfunding ziet twee infosessies voor : schrijf je hier in voor de infosessie van 5 december 2024 of van 15 januari 2025.

Twijfel je of je project in aanmerking komt of heb je vragen over de inhoud? Neem gerust contact op met Lena Bulckaert (lena.bulckaert@bblv.be).

bottom of page