PATHS2050: Drie routes naar een klimaatneutraal België tegen 2050
- communicatievb
- 26 mei
- 1 minuten om te lezen

EnergyVille en VITO publiceren samen met industriële partners ArcelorMittal, BASF, Elia, Fluxys en Luminus de 'Main Edition 2025' van het PATHS2050-project. In deze studie worden drie mogelijke scenario’s verkend om België tegen 2050 klimaatneutraal te maken, met behoud van economische veerkracht.
In de 'Main Edition 2025' - de voornaamste publicatie die PATHS2050 op jaarlijkse basis maakt - presenteren EnergyVille en VITO drie toekomstscenario's die ieder op hun eugen manier leiden tot een klimaatneutraal België tegen 2050. In ieder scenario speelt de elektrificatie van transport, gebouwen en industrie een cruciale rol.
Dit zijn de drie scenario's uit het rapport:
ROTORS scenario: Maximale inzet op windenergie, zowel op land als op zee, met beperkte rol voor kernenergie en CO₂-opslag.
REACTORS scenario: Focus op nieuwe nucleaire capaciteit (grote reactoren en SMR’s), met beperkte groei van windenergie en aanzienlijke CO₂-opslag.
IMPORTS scenario: Beperkte binnenlandse productie, met nadruk op import van elektriciteit en duurzame moleculen, zonder uitbreiding van kernenergie.
Aanbevelingen voor beleidsmakers
Om de transitie te realiseren, doet de studie aanbevelingen op korte, middellange en lange termijn:
Tegen 2030: Versnelde uitrol van elektrische voertuigen en warmtepompen, snellere renovatie van gebouwen, uitbreiding van wind- en zonne-energie, en investeringen in gascentrales en CO₂-infrastructuur.
Tussen 2030 en 2040: Grote inzet op offshore windenergie, elektrificatie van transport, en ontwikkeling van waterstofinfrastructuur.
Tussen 2040 en 2050: Volledige overschakeling op klimaatneutrale energiebronnen in transport en gebouwen, en internationale samenwerking voor import van duurzame brandstoffen.
De PATHS2050-studie benadrukt dat tijdige investeringen en duidelijke beleidskeuzes essentieel zijn om de klimaatdoelstellingen te halen en economische stabiliteit te waarborgen. Lees er alles over op de PATHS2050-website van EnergyVille.