sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Agenda

14-02-2023

Infosessie - Milieuwetgeving zonder geheimen

» Klik om verder te gaan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Praktijkvoorbeeld: NNOF Duurzame kantoorinrichtingen

NNOF – Nearly New Office Facilities

NNOF als duurzaam alternatief voor hedendaagse kantoorinrichtingen.

Een groene low carbon economie wordt pas mogelijk wanneer bedrijven op zoek gaan naar een duurzaam winstgevend business model. Ervaring toont dat groene duurzame projecten pas slagen wanneer bedrijven hun bestaande business model verlaten en een volledig nieuw model uitvinden. Niet alleen de klimaatverandering, maar ook de financiële crisis en een veranderend consumentengedrag veranderde de regels van het ondernemen. NNOF is een mooi praktijkvoorbeeld van een duurzaam winstgevend business model!

 

Wie is NNOF?

NNOF, Nearly New Office Facilities, is een nieuw toekomstgericht concept ontwikkeld door bedrijven uit de kantoorinrichtingssector die ecologisch en duurzaam willen ondernemen. Het doel is een kennis- en service center te zijn rond de  verduurzaming van kantooromgevingen. Nnof en haar zusterbedrijven bieden een groot aantal diensten aan waarmee hun stakeholders geholpen worden om een duurzaamheidsbeleid op vlak van kantoorinrichting naar de praktijk om te zetten.

 

Wat doet NNOF?

NNOF gaat oud kantoormateriaal herstellen, hergebruiken en recycleren om nieuw, hedendaags kantoormeubilair te maken. Het grote voordeel hiervan dat de energie en grondstoffen, gebruikt voor het maken van het oorspronkelijke meubel, niet verloren gaat! Er wordt door het tweede leven geven aan 10 kantoorwerkposten concreet ongeveer 1 ton CO2 uitgespaard.

 

 

Positieve impact? LCA/NNOF-tool

Om te kunnen aantonen welke milieuwinsten behaald worden door het hergebruik van kantoormeubilair werd een LCA-tool ontwikkeld. LCA staat voor Life Cycle Analysis: met name de impact van de hele levenscyclus van het product wordt in rekening gebracht: van aan de ontginning tot en met de afbraak of het hergebruik van het materiaal.

De resultaten zijn bijzonder verhelderend en tonen aan op welke wijze de grootste milieuwinsten via hergebruik van kantoormeubilair kunnen behaald worden. Klanten ontvangen steeds een certificaat waarop de verkregen milieuwinst vermeld staat en kunnen op hun beurt de resultaten gebruiken om medewerkers gedetailleerd te informeren over de gemaakte keuzes en de behaald milieuwinsten die hierdoor gegenereerd werden.

 

Toekomstige uitdagingen?

  • Naambekendheid vergroten (NNOF is goedkoper, maar nog niet echt bekend)
  • Het eigen maken van de milieu-insteek bij de arbeiders blijft een belangrijk aandachtspunt
  • Het vinden van vakmensen en ambachten (zoals houtbewerkers en stoffeerders)
  • Dat overheden en bedrijven in hun prijsaanvragen en openbare aanbestedingen een aantal milieueisen opnemen en de mogelijkheid creëren van dit soort recuperatieoplossingen
  • Het « NNOFEN » van meubilair op zeer grote schaal

 

 

Voor meer informatie

www.nnof.be