sluit venster X

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Agenda

25-04-2023

Activiteit: infosessie Duurzame Verpakkingen

» Klik om verder te gaan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Praktijkvoorbeeld: Out Of Use

Out Of Use biedt bedrijven een volledige oplossing om al hun ICT, elektrisch en elektronisch afval op een duurzame manier te recycleren.

 

Welke inspanningen levert Out of Use op vlak van klimaat, milieu en duurzaamheid?

Out of Use selecteert het aangeleverde AEEA (afval van elektrische en elektronische apparaten) altijd eerst op hergebruik. Door in te zetten op hergebruik in België, niet mee te doen aan de export naar Afrika en de de secundaire grondstoffen binnen Europa (urban mining) te houden helpen ze bij het dichten van de digitale kloof. Wanneer oude apparaten niet meer in aanmerking komen voor hergebruik, recycleren ze ze op de meest duurzame manier. Uit 100% elektronisch afval halen zij maar liefst 89,96% secundaire grondstoffen.

Door het herwinnen van secundaire grondstoffen reduceert de CO2 uitstoot. Per gerecycleerde ton elektronisch afval wordt maar liefst 1,44 ton CO2 uitstoot vermeden. In samenwerking met Natuurpuntmaakt Out of Use  van oude PC’s, laptops en gsm’s letterlijk nieuwe bomen met bijhorende m² grond. Nieuw aangeplante bossen zorgen voor een koolstofopslag van 7,3 ton per hectare per jaar en dit voor een periode van 150 jaar. De koolstof wordt omgezet in hout en massa. Daarnaast helpen de bossen de temperatuur te regelen op aarde en water op te slaan in de bodem.

Out of Use ondersteunt zijn klanten in hun eigen MVO beleid door hen certificaten (Certificaat van aantal bomen en een certificaat van vermeden CO2 emissie) en communicatiemiddelen (sociale media) aan te reiken om hun eigen acties bij hun interne en externe stakeholders in de verf te zetten. Bovendien werken ze met duurzame transportoplossingen (samenwerking CItyDepot zie verder) en partners van sociale tewerkstellingsplaatsen (o.a. de gevangenis van Leuven, St-Kamillus Bierbeek en De Werkplaats in Herent)

 

Op welke manier is de impact van hun inspanningen meetbaar?

De actie met Natuurpunt is zeer meetbaar. Aan hun inzamelactie voor Natuurpunt namen tot op heden meer dan 50 bedrijven deel en hebben ze meer dan 1500 bomen kunnen planten. De vermeden CO2 emissie kunnen ze meten op basis van het aantal geleverde kilo’s of ton elektronisch afval.

 

Welke innovatieve inspanningen doet het bedrijf om de duurzame doelstellingen te behalen?

Out of Use gaat voortdurend nieuwe innovatieve partnerships aan. Zo hebben ze op minder dan 1 jaar tijd 3 nieuwe grote partnerships kunnen bereiken m.n. een partnership met Natuurpunt voor het omzetten van elektro-afval in nieuwe bomen, met CityDepot voor het gezamenlijk transport van elektro-afval uit de drukke stadskernen en met de gevangenis van Leuven voor de sociale tewerkstellingen van gedetineerden. Zowel het opzetten van deze partnerships als het verder uitdragen ervan vraagt een intense voorbereiding en uitwerking, via meedere kanalen. Communicatie is een belangrijk onderdeel hiervan.

 

Is er sprake van samenwerking met andere duurzame initiatieven, projecten of bedrijven? Zo ja, welke?

Out of Use werkt samen met Natuurpunt en heeft hiervoor samen de specifieke actie ‘Recycleren voor Natuurpunt’ opgezet www.outofuse.com/nl/recyclerenvoornatuurpunt. Er namen al heel wat vooraanstaande bedrijven deel zoals Aquafin, Cargill, Sanofi, KBC, Ovam, Seris Group, Brussels Airport, Canon, Veurne Snacks,...samen met Quares organiseerden ze op 8 mei 2016 een ophaalactie op de industriezone Mechelen-Noord.

 

 

In deze actie geldt concreet:

 

1 intacte, herbruikbare GSM            = 1 boompje met 1m2 bijhorende grond

of 4 niet-herbruikbare GSM’s          = 1 boompje met 1 m2 bijhorende grond

of 1 laptop/PC                                      = 1 boompje met 1 m2 bijhorende grond

 

Out of Use is deze gezamenlijke actie gestart om bedrijven te sensibiliseren om hun elektronisch afval niet bij het gewone afval te doen, want dit gebeurt vandaag nog veel te veel. Naar schatting wordt slechts 48% van het IT-materiaal gerecycleerd en voor gsm’s is dat amper 1 à 2 %. Ondernemers en organisaties zijn te weinig op de hoogte over wat er met hun elektronisch afval gebeurt.

 

Met CityDepot werkt Out of Use samen voor het ophalen van elektro-afval in de drukke stadskernen. CityDepot kan hiermee haar retourtransporten vullen en Out Of Use hoeft zich niet in de drukke stadskernen te begeven voor de ophaal. Samen vermijden ze CO2 emissie door het gebundeld transport.