top of page

Klimaatambassadeurs sinds 2014

Klimaatambassadeur blijf je voor het leven. Dit de miK wall of fame!

Architeam, een Boortmeerbeeks studiebureau

Niet minder dan 4.000 mensen brachten hun stem uit voor één van de vier finalisten van miK Klimaatambassadeur 2023. De meerderheid daarvan ging naar Architeam, net als de stem van de juy, en dus mag het Boortmeerbeekse studiebureau zich een jaar lang Klimaatambassadeur noemen. Een rol die oprichter en bezieler Rik Liekens zeer ten harte wil nemen, want: “Ondernemers zijn de katalysatoren voor een duurzame transitie. Die waarden willen we doorgeven.” 

Architeam 43.jpg

Klimaatambassadeur 2023

SvenDeMeuter_EmyElleboog_06.jpg

Klimaatambassadeur 2022

All Belgian Recycling breekt een lans voor de bouwsector

De bouwsector wordt bij het grote publiek niet gepercipieerd als een milieuvriendelijke sector. Dat is niet geheel onterecht omdat de productie, het vervoer en de afbraak van bouwmaterialen redelijk wat impact hebben op het milieu. Als miK Klimaatambassadeur 2022 nuanceert Sven De Meuter, CEO van All Belgian Recyling, die perceptie.

Harol, een familiebedrijf uit Diest

Dat Harol vooruitstrevend is op vlak van duurzaamheid valt nog het meeste op dankzij de windturbine die hen toelaat hun productie volledig op groene stroom te laten draaien. Maar dat is niet alles: aluminiumafval en regenwater hergebruiken ze maximaal en ze zetten volop in op het verduurzamen van de levensloop van hun producten. De kantoren en productieruimte zijn gehuisvest in een BEN-gebouw. Ze brachten een e-book uit over natuurlijke verkoeling en wat we zowel op macro- als op individueel niveau kunnen doen aan de klimaatopwarming.

IMG_8653.jpg

Klimaatambassadeur 2021

12385_092_Dann_Mid.jpg

Klimaatambassadeur 2020

Van der Poorten, een drukkerij met een missie

Al sinds 2015 werkt deze drukkerij volledig klimaatneutraal. Een keuze waarmee ze een voorbeeld willen geven, aldus zaakvoerder Filip Van Wezemael: “Als vader van een groot gezin wil ik een propere planeet kunnen doorgeven aan de volgende generaties. Door jaarlijks onze ecologische voetafdruk te berekenen en de overtollige CO2 te compenseren kunnen we drukwerk produceren zonder negatieve impact op het klimaat.” Het papier komt uit duurzaam beheerde bossen, de energie van de 1396 zonnepanelen op het dak.

Statik, digitaal met duurzame impact

Een webbureau als Klimaatambassadeur, dat ligt niet zo voor de hand. Want het is een sector die op het eerste gezicht niet hard aan zijn voetafdruk moet sleutelen. Maar Statik draagt klimaatvriendelijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel: "We toetsen elke klant en elk project aan de SDG's. Als een bedrijf dat in fossiele brandstoffen handelt, ons wil inschakelen, zal het antwoord wellicht nee zijn."

miK Statik.jpg

Klimaatambassadeur 2019

finalisten uitreiking klim amb 2018.jpg

Klimaatambassadeur 2018

DNS Belgium

DNS Belgium is de beheerder van alle .be, .vlaanderen en .brussels-domeinnamen. Ze werden klimaatneutraal dankzij hun klimaatprogramma met onder andere leasefietsen, cursussen ecodriving en meer teleconferencing. Maar één van de grootste CO2-besparingsacties werd gerealiseerd door innovatie. Zo migreerde DNS Belgium het registratie- en beheerplatform van alle Belgische domeinnamen naar een klimaatneutrale cloudoplossing. Daardoor werden lokale datacenters overbodig, wat een langdurige CO2-reductie tot gevolg heeft.

ACE Packaging, verpakking met inhoud

ACE Packaging produceert duurzame broodzakken (Compy) en milieuvriendelijke verpakkingen voor bakkerijen, slagerijen en supermarkten. Alle zakken worden gemaakt op basis van een natuurlijke coating, in plaats van aardolie. Ook zijn ze overgeschakeld op watergebaseerde lijm in plaats van een lijmsoort op basis van aardolie. Hierdoor zijn hun papieren zakken 100% recycleerbaar. Het merendeel van de zakken is bovendien composteerbaar. "We maken wellicht de meest milieuvriendelijke verpakking op de planeet."

pg 45-47 ace foto 2.jpg

Klimaatambassadeur 2017

https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2017_01_18_thumbnail_klimaatambassadeur_

Klimaatambassadeur 2016

Kasteelhoeve Wange

Kasteelhoeve Wange heeft vanaf het begin fundamentele keuzes gemaakt rond duurzaamheid. Ze gebruiken alleen groene energie, waarvan ze 69% procent zelf produceren. Alle verwarming gebeurt op een CO2-neutrale manier, regenwater wordt gerecupereerd en al het afvalwater wordt gezuiverd. Daarnaast produceren ze een groot deel van hun voedsel zelf, waardoor de kost voor voedseltransport laag ligt. 75% van de producen zijn fairtrade, bio of plaatselijke producten.

Ecoworks

Ecoworks realiseert zwemvijvers, groendaken en groengevels. Opmerkelijk: Ecoworks slaat voor het bereiken van hun missie de handen in mekaar met Natuurpunt. Als partnerbedrijf van Natuurpunt schenken ze 10% van hun winst aan hun werking. Daarmee streeft Natuurpunt voor het behoud en versterken van natuur in natuurgebieden. Ecoworks doet dat dan voor de tuin & stad.

IMG_8142.jfif

Klimaatambassadeur 2015

Nnof.jfif

Klimaatambassadeur 2014

NNOF

NNOF uit Vilvoorde  werkt rond de duurzame transformatie van de kantooromgeving in al haar facetten: werkplekconcept, inrichting, werkprocessen en ondersteunende diensten. Circulariteit, hergebruik en natuurlijke materialen zijn hierbij kernwoorden.

bottom of page